Frankfurter Buchmesse Rijksmuseum

Frankfurter Buchmesse 2016

Van 19 tot en met 23 oktober vond de Frankfurter Buchmesse 2016 plaats. Het thema dit jaar: Vlaanderen & Nederland.

Ik bezocht de Frankfurter Buchmesse voor het eerst. De massaliteit van het evenement was indrukwekkend, of misschien is ‘hoopgevend’ een beter woord. Talloze stands uit diverse landen kondigden een nieuwe literaire lente aan; uiteraard met talentvolle schrijvers uit eigen stal.

De interviews en lezingen die je kon bijwonen, waren zowel rommelig als ongedwongen. Ik herinner me vooral Tommy Wieringa, die voorlas uit de Duitstalige versie van zijn roman ‘Dit zijn de namen’. Hij dacht een fout te hebben ontdekt in de vertaling van zijn eigen werk, maar de interviewster waarnaast hij zat gaf aan dat hij gewoon te maken had met ‘Der Akkusativ’. Waarop Wieringa reageerde: “Das ist doch keine Sprache, das ist Mathematiek.” Het overwegend Duitse publiek kon er wel om lachen.

Wonderlijke taferelen

Verder kenmerkte de zaterdag van de Buchmesse 2016 zich door een bezoekersstroom waarin superhelden, tovenaars en schaars geklede elfjes rondliepen. Ook voor de liefhebber van stripboeken was de Buchmesse the place to be. Het zorgde in ieder geval voor een prettige sfeer en voor wonderlijke taferelen. Zoals: in de rij staan voor een kopje koffie achter iemand met een kromzwaard.

De manier waarop het Rijksmuseum Amsterdam zich presenteerde was in positieve zin opvallend. Een medewerkster van het museum, compleet met witte handschoentjes, bladerde onophoudelijk door een reusachtig boek met close-ups van olieverfschilderijen. Dit voor een achtergrond die deed denken aan de bibliotheek van een oud, adellijk landhuis. Alleen die dag was een kleinere, maar nog altijd zwaarlijvige versie van het reusachtige boek te koop voor slechts 50 euro. Ik kocht het boek niet, en daar heb ik spijt van.

Frankfurter Buchmesse 2016 ingang

Frankfurter Buchmesse Spiderman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *